Αυτά είναι τα επαγγέλματα που (ίσως) δε θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια

Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε πως μερικές υψηλόμισθες δουλειές μπορεί στο μέλλον να εξαφανιστούν, και τη θέση των εργαζομένων σε αυτά να πάρουν τα ρομπότ. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε την περίπτωση των επαγγελμάτων που έχουν μισθό 40 χιλιάδων λιρών ή και παραπάνω ετησίως, και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον τρομακτικά.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Frey, “οι δουλειές με χαμηλές απαιτήσεις είναι πιο πιθανό να αυτοματοποιηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά ένας σημαντικός αριθμός επαγγελμάτων με μεσαίο μισθό είναι επίσης σε επικινδυνότητα”. Η εταιρεία Reform από την άλλη, εξέφρασε τη δική της άποψη ισχυριζόμενη πως αυτά τα επαγγέλματα μπορεί να αντικατασταθούν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, κάνοντας οικονομία δισεκατομμυρίων λιρών και σώζοντας πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ρίσκο αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές, οι μεσίτες και οι αναλυτές πίστωσης και σύμφωνα με τα πορίσματα του Frey, υπάρχει 97% πιθανότητα να μηχανοποιηθούν. Οι υπάλληλοι ταχυδρομίου έχουν 95% πιθανότητα να αντικασταθούν από ρομπότ, ενώ οι τεχνικοί εργαστηρίων 89% να αυτοματοποιηθούν. Για τους λογιστές, τους ελεγκτές και τους χειριστές μετρό και τραμ υπάρχει 93% πιθανότητα.

Δεν είναι όμως όλα τα επαγγέλματα καταδικασμένα. Οι πυροσβέστες, οι οδοντίατροι και οι γιατροί έχουν λιγότερες από 1% πιθανότητες να αντικατασταθούν από ρομπότ, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη, τα επαγγέλματα στο χώρο της υγείας είναι “χαμηλού κινδύνου”.

 

YOGA with FRANKIE