5 τρόποι για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου

Όλοι περνάμε κάποιες μέρες στην ζωή μας όπου η αυτοπεποίθηση μας βρίσκεται ψηλά και βλέπουμε τον εαυτό μας και τις ικανότητες του με έναν  θετικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο και αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα.Τι κάνουμε όμως όταν, έρχονται οι μέρες που δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας και δεν ξέρουμε πως να αναστρέψουμε αυτό το συναίσθημα; Οι παρακάτω 5 κινήσεις θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις την χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

1. Άλλαξε τη στάση του σώματος σου. Ο τρόπος που στέκεσαι και περιφέρεις το σώμα σου μπορεί να αλλάξει στιγμιαία τον τρόπο που νιώθεις. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει από τους γύρω σου πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος. Άνθρωποι που κάθονται με σκυφτούς ώμους και έχουν μειωμένη οπτική επαφή με το συνομιλητή μπορεί να αποπνέουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δοκίμασε να ισιώσεις το σώμα σου, να κρατήσεις το κεφάλι ψηλά και να διατηρήσεις οπτική επαφή. Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση; Ποιά θα ήταν η στάση του σώματος μου εάν ήδη είχα υψηλή αυτοπεποίθηση;

 2. Σκέψου έναν άνθρωπο με πολύ ισχυρή αυτοπεποίθηση. Φαντάσου πώς στέκεται,πώς περπατάει, πώς αλληλεπιδρά με τους άλλους σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. Κάποιον που οι άλλοι αμέσως θα αναγνωρίζουν ως δυναμικό, ευχάριστο,κοινωνικό. Τώρα φαντάσου μια «χρυσή αύρα» να τον περικλείει που μόνο εσύ μπορείς να δείς. Αυτή η αύρα είναι η αυτοπεποίθηση του. Πάρε αυτή την αύρα και φέρε την προς τα εσένα. Νιώσε πως είναι όταν η αυτοπεποίθηση κυλάει ανεμπόδιστα γύρω από σένα. Παρατήρησε πώς είναι να νιώθεις γεμάτος αυτοπεποίθηση, σα να μπορείς να κάνεις ο,τι βάλεις στο μυαλό σου.3. Κλείσε τα μάτια και θυμήσου μια στιγμή στο παρελθόν, μια συγκεκριμένη στιγμή, όπου ένιωσες ότι τα κατάφερες παρά τις δυσκολίες. Μπες μες στο σώμα σου, δές τι είδες, άκου τι άκουσες και νιώσε το συναίσθημα αυτό της ικανοποίησης ότι τα κατάφερες. Λίγο πριν κορυφωθεί το συναίθημα σου πίεσε τον αντίχειρα και και το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού σου χεριού. Στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό,η τεχνική αυτή ονομάζεται «άγκυρα».4. Πειραματίσου και δοκίμασε να κάνεις πράγματα για τα οποία πριν αισθανόσουν ανασφαλής. Για παράδειγμα,

Α)Πές τη γνώμη σου σε μια ομαδική συζήτηση. Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν σε μια ομαδική συζήτηση από φόβο ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν αρνητικά. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι αναληθές. Δοκίμασε να πείς τη γνώμη σου και θα διαπιστώσεις ότι οι άλλοι ίσως αντιδράσουν πολύ πιο θετικά απ’όσο νόμιζες. Σε τελική ανάλυση, μπορεί και οι γύρω σου να έχουν αντίστοιχους φόβους.Β) Κάθησε στην πρώτη γραμμή. Έχεις παρατηρήσει πώς σε σχολεία, γραφεία και κοινωνικές συγκεντρώσεις οι άνθρωποι μαζεύονται στο πίσω μέρος του δωματίου;Επιλέγοντας να καθήσεις στην πρώτη σειρά , προκαλείς αυτόν τον παράλογο φόβο που σπρώχνει τους άλλους προς τα πίσω και χτίζεις την αυτοπεποίθηση σου.

5.Προσπάθησε να σκεφτείς πώς θα μπορούσες να βοηθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Η κοινωνική συνεισφορά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νοηματοδοτήσεις την καθημερινότητα σου αλλά και να στρέψεις το επίκεντρο της προσοχής σου από τον εαυτό σου και τα λάθη του στον εξωτερικό κόσμο και πώς μπορείς να βοηθήσεις.

YOGA with FRANKIE