7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον θηλασμό

Ο θηλασμός αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες διαδικασίες στην ζωή μιας μητέρας κάθως ανακαλύπτει τον φυσικό τρόπο που λειτουργεί το σώμα της μετά την εγγυμοσύνη.Όμως υπάρχουν πράγματα τα όποια δεν ξέρουμε σχετίκα με τον θηλασμό και είναι χρήσιμο να τα μάθουμε.

1. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό, σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του και αντισώματα τα οποία περνάει η μαμά στο μωρό μέσω του θηλασμού και το προστατεύει με αυτό τον τρόπο από λοιμώξεις, νοσήματα και άλλες επιπλοκές.

2. Ο θηλασμός βοηθάει τη μαμά ώστε το σώμα της να επανέλθει γρήγορα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εκκρίνονται ορμόνες όπως η οξυτοκίνη που συμβάλλει στην επαναφορά της μήτρας προκαλώντας τη σύσπασή της, και προλακτίνη που προστατεύει τη νέα μαμά από το ενδεχόμενο επιλόχειας κατάθλιψης.

3. Ο θηλασμός συμβάλλει στο δέσιμο της μαμάς με το μωρό. Αναγκάζει τη μαμά να επικεντρωθεί στο μωρό της για όλη τη διάρκεια του θηλασμού και είναι μία στιγμή που το μωρό δείχνει με τον τρόπο του ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένο και χαρούμενο.

4. Ο θηλασμός δεν είναι εύκολος. Ειδικά στην αρχή, οι νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και χρειάζεται να τις διαχειριστούν. Ενδεικτικά, ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος ή δύσκολος για χίλιους δυο λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι η αδυναμία του μωρού να “πιάσει” το στήθος, και ο πόνος λόγω της ευαισθησίας των θηλών. Με την εξάσκηση όμως, αυτά μπορούν να ξεπεραστούν πολύ γρήγορα.

5. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα εφόσον δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούμε βρεφικό γάλα, το οποίο είναι εξειδικευμένο και συχνά ακριβό.

6. Είναι σημαντικό μία μαμά που θηλάζει να πίνει αρκετό νερό και να παίρνει ένα συμπλήρωμα βιταμινών ειδικό για το θηλασμό. Επίσης, η πρόσληψη ασβεστίου είναι εξίσου σημαντική. Όσον αφορά στη διατροφή, είναι φυσικό μία νέα μητέρα που θηλάζει, να τρώει 300-500 θερμίδες παραπάνω από το κανονικό ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει το μωράκι της. Αν κατά τη διάρκεια του θηλασμού χρειαστεί η νέα μαμά να πάρει κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό της.

7. Μπορούμε πάντα να συνδυάσουμε τον θηλασμό με το αγοραστό βρεφικό γάλα. Όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να αποχωριστούμε το μωρό μας για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, τότε μπορεί να χρησιμεύσει να συμπληρώσουμε τη διατροφή του με βρεφικό γάλα. Είναι όμως καλό να ξέρουμε ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η δική μας παραγωγή.

YOGA with FRANKIE